UDRUGA RUBIKON

Udruga za djecu s autizmom i drugim teškoćama u razvoju

Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2019

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice ranjivi dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je: 40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom

Posebno je iskorištena kovanica “obitelji s autizmom” pošto smatramo da autizam ne utječe samo na jednu osobu već na cijelu užu i širu obitelji, pogotovo u sustavu kakvog sada imamo u RH, tj. nemamo. 

Glavni cilj nam je upoznati javnost s autizmom kako bi mogli razumjeti našu djecu i nas roditelje, pomoći im u integraciji i socijalizaciji u društvu koje će ih prihvaćati i razumjeti.

Naša udruga je obilježila dan svjesnosti na način da je nakon nedjeljnih misa ispred crkve Marije Kraljice Apostola te crkve Ivana Krstitelja u Zaprešiću, djeci dijelila balone i slatkiše, a odrasle preko letaka informirala o radu naše udruge.

Ovim putem se zahvaljujemo župnicima p. Goranu Živkoviću i vlč. Ivanu Frkonji, na podršci i pomoći.

Također se zahvaljujemo svima koji svojim donacijama podržavaju rad naše udruge